Vrouwen Dag

09/03/2009

Gisteren was het Internationale Vrouwendag: 8 maart 2009.
Totaal vergeten. Ik werd er vandaag aan herinnerd door mijn partner… een man. En die heeft vandaag een blog geschreven over Barbie, want die viert vandaag haar 50e verjaardag. Allemaal heugelijke feiten, want Barbie was mijn lievelingspop toen ik klein was (toen ik ‘vijftig jaar’ las moest ik wel even slikken, zeg ik er eerlijk bij).

Dus ik bedacht meteen wat ik gisteren deed op Internationale Vrouwendag, want het moest natuurlijk met terugwerkende kracht wel vrouw-waardig zijn. En gelukkig, een kamer vol samenhorige dames. Hanım en Filiz, mijn Turkse moeder en zus, net, tegelijktijd, geopereerd aan een hernia. Ze konden alweer koken, dus hebben we de maaltijd gedeeld, samen met Cansu, Filiz haar dochter en Lisa MacLean mijn artist-in-residence deze maand. Een prima avond met veel gekanker op mannen en vooral verhalen uit het verleden over de soms zeer slechte positie van de traditionele Turkse vrouw. Geen man in de buurt. En Lisa (beroepsfotograaf) maakte de foto’s.

mijn Turkse familie

mijn Turkse familie


In mijn dorp mogen de vrouwen niet over het plein wandelen van hun mannen, sluier of niet, ze zijn erg jaloers. Maar ze zitten er niet mee, de vrouwen, ze hebben hun eigen domein, waar ze de mannen weer niet kunnen gebruiken: het geldt dus ook andersom, kip of het ei.
In de keuken

In de keuken


Vandaag hebben Lisa en ik thee gedronken in het theehuis op het plein en verschrikkelijk gelachen om verhalen van de theehuiseigenaar en andere mannen.
Ik voel me toch wel wat bevoorrecht…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: